2014 yılında kültür alanında verilen 13. Vehbi Koç Ödülü'ne Prof. Dr. Zeynep Çelik layık görüldü. New Jersey Teknoloji Enstitüsü'nün Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Zeynep Çelik, Osmanlı kent ve kültür mimarisini ve Osmanlı'da şehir tarihini inceleyen ilk kadın tarihçiler arasında yer alıyor.
Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu, Prof. Dr. Şevket Pamuk'un başkanlığını yaptığı Seçici Kurul'un önerdiği adaylar arasında kültür ve tarih alanına rehberlik eden başarılı çalışmaları ile ödüle layık görülen Prof. Dr. Zeynep Çelik, 1975 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. Rice Üniversitesi'nden yüksek lisans, California Üniversitesi'nden doktora derecesini alan Çelik, 1991 yılında New Jersey Teknoloji Enstitüsü'nün Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde eğitim vermeye başladı. Hâlen aynı üniversitede öğrenciler yetiştirmeye, ortaya koyduğu eserlerle araştırdıklarını paylaşmaya devam ediyor.
İlk çalışması 1986 yılında yayımlanan Zeynep Çelik, "İstanbul'u Yeniden Yapmak: 19. Yüzyılda Bir Osmanlı Kentinin Portresi" isimli kitabı ile Türk Araştırmaları Enstitüsü Kitap Ödülü'nü, "Empire, Architecture, and the City" adlı kitabıyla ise Mimarlık Tarihçileri Cemiyeti tarafından desteklenen 2010 Spiro Kostof Ödülü'nü kazandı.
Zeynep Çelik'in "İstanbul'u Yeniden Yapmak: 19. Yüzyılda Bir Osmanlı Kentinin Portresi" isimli kitabı, Osmanlı Dönemi şehir tarihçiliğinin ilk ciddi ve sistematik eseri niteliğini taşımaktadır. Sayısız çalışmanın sahibi Çelik, Osmanlı kent, kültür ve zihniyet tarihi alanlarında yaptığı öncü ve özgün çalışmalarından dolayı 2013 yılında Boğaziçi Üniversitesi fahri doktora unvanına layık görüldü.
25 Şubat 2014'te gerçekleşen, Koç Ailesi üyelerinin ve değerli konukların hazır bulunduğu ödül töreninde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un ardından Prof. Dr. Zeynep Çelik de bir konuşma yaptı. Yaşamından kesitleri içeren kısa bir filmin de gösterildiği gecede konuşan Prof. Dr. Zeynep Çelik, 13. Vehbi Koç Ödülü'ne layık görülmekten ötürü onur duyduğunu belirterek: "Mimarlık tarihinin genişlemesi, esnekleştirilmesi, beklenmeyen yönlere çekilmesi, kritik bakışlarla yaklaşılması açısından benim neslimin hatırı sayılır bir yeri var." dedi.