Ödül Alanlar > Prof. Dr. Hüseyin Vural // 2021

20. Vehbi Koç Ödülü'nün sahibi Prof. Dr. Hüseyin Vural

Türkiye'nin ilk özel vakfı olarak 52 yıl önce kurulan Vehbi Koç Vakfı'nın her yıl sırasıyla kültür, eğitim ve sağlık alanlarında verdiği Vehbi Koç Ödülü'nün bu yıl 'eğitim' alanındaki sahibi, pandemi şartları nedeniyle dijital platformda gerçekleştirilen ve Arter'in ev sahipliği yaptığı törende açıklandı. Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu; Prof. Dr. Mehmet Ali Alpar'ın başkanlığını yaptığı, Prof. Dr. Petek Aşkar, Prof. Dr. İpek Gürkaynak, Prof. Dr. Hasan Şimşek ve Işık Tüzün'den oluşan Seçici Kurul'un önerdiği 3 aday arasından, 'eğitim' alanındaki öncü nitelikteki çalışmaları ile 20. Vehbi Koç Ödülü'ne 'İlköğretim Okullarına Yardım (İLKYAR) Vakfı' ile vakfın kurucusu Prof. Dr. Hüseyin Vural'ı lâyık gördü.

Prof. Dr. Hüseyin Vural, İLKYAR Vakfı'nın ilk tohumlarını 1977 yılında Amerika'da doktora eğitimi sırasında attı. Vakıf, Vural'ın Türkiye'ye dönmesinin ardından çocukların hayal güçlerini desteklemek, özgüvenlerini geliştirmek ve her türlü yeteneklerinin ortaya çıkmasına olanak tanımak amacıyla Prof. Dr. Vural Altın, Prof. Dr. Sıddık Yarman ve Prof. Dr. Mahir Arıkol ile birlikte 1998 yılında kuruldu. Çocukları ilgi alanları doğrultusunda motive etmek, yatılı okullara kitap, eğitim, spor, oyun materyali sağlamak, köy okullarındaki çocuklara okuma zevki aşılamak ve kitap yardımı ulaşmamış okul bırakmamak hedefiyle uzun yıllardır karınca kararınca adımlar atan İLKYAR Vakfı'nda, çalışmalar gönüllülük esasıyla yürütülüyor. Gönüllüler ulaştıkları köy okullarında edebiyattan resme, matematikten fiziğe kadar birçok alanda eğlenceli etkinlikler düzenliyor, ihtiyaç sahibi öğrencilere burs veriyor, hediyeler dağıtıyor, etkinliklerde başarılı olan çocukları Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'ndeki yaz okullarında ağırlıyor.

1951 yılında Sarayköy-Denizli'de dünyaya gelmiştir. 1973 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun olan Vural, 1976 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde yüksek lisansını, 1982'de ise Rutgers University'de doktora eğitimini tamamlamıştır. Prof. Dr. Hüseyin Vural, 1987 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Makina Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi olmuş, ODTÜ Sürekli Eğitim Merkezi'nin başkanlığını da yürütmüş ve 2018 yılında ODTÜ'den emekli olmuştur. Prof. Dr. Hüseyin Vural, İLKYAR Vakfı'nın başkanlığını kuruluşundan beri sürdürmektedir.

Tören, bir Vehbi Koç Vakfı Kuruluşu olan ve sanatın tüm disiplinlerini kapsayan programıyla herkes için erişilebilir, canlı ve sürdürülebilir bir kültür ve yaşam platformu sunan Arter'de düzenlendi. 2019 yılında Dolapdere'deki yeni binasına taşınan Arter'de iki adet performans salonu bulunuyor. Törenin gerçekleştirildiği Sevgi Gönül Oditoryumu, film programları, konuşma ve söyleşilerin yanı sıra performans sanatından örneklere, dans ve devinim çalışmalarına ve küçük akustik dinletilere de ev sahipliği yapıyor.

Törenin sunuculuğunu ise İLKYAR gönüllüsü olarak 3 yıldır görev yapan ve bu süreci 'hayatımı değiştiren, köyümün sınırlarını aşmamı sağlayan yolculuğum' olarak anlatan Karadeniz Teknik Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Fatma Yıldırım yaptı.

Basin Bülteni

İlgili Videolar