2009 yılında eğitim alanında verilen 8. Vehbi Koç Ödülü, Prof. Dr. Türkan Saylan'a takdim edildi. Kurucusu olduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) genel başkanlığını sürdüren Prof. Dr. Türkan Saylan, ülkemizde cüzzamla mücadelede öncü bir rol üstlenmiştir.
Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu tarafından, Prof. Dr. Tosun Terzioğlu'nun başkanlığını yaptığı Seçici Kurul'un önerdiği adaylar arasından eğitimin gücüne yürekten inanarak ülkemiz insanının yaşam kalitesini yükseltmeye katkıda bulunması nedeniyle ödüle layık görülen Prof. Dr. Türkan Saylan, 1963'te İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1968 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı'nda başasistanlığa başladı. 1971'de İngiliz Kültür Heyeti'nin bursuyla İngiltere'de ileri eğitim gördü ve 1972'de doçent oldu. 1974'te Fransa'da, 1976'da yine İngiltere'de kısa süreli çalışmalar yaptı. Aynı yıl lepra (cüzzam) çalışmalarına başladı ve Cüzzamla Savaş Derneği'ni kurdu. 1977'de profesör unvanı aldı. 1986'da Hindistan'da "Uluslararası Gandhi Ödülü"ne layık görülen Saylan, 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü'ne lepra konusunda danışmanlık yaptı.
1981-2002 yılları arasında, üniversitedeki görevinin yanında gönüllü olarak Sağlık Bakanlığı İstanbul Lepra Hastanesi'nde başhekim olarak görev yapan Türkan Saylan, 1982-1987 yılları arasında, İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı başkanlığını, 1981-2001 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi müdürlüğünü yürüttü. Dermatopatoloji Laboratuvarı'nın, Behçet Hastalığı ve Cinsel İlişkiyle Bulaşan Hastalıklar Poliklinikleri'nin kurulmasına öncülük etti. Ulusal Lepra Kontrol Programı koordinatörlüğü de yapan Saylan, alanında çok sayıda proje, planlama ve uygulama gerçekleştirdi.
1989'da, bir grup Atatürkçü aydın tarafından devrim yasalarını ve laik düzeni koruyup geliştirmek amacıyla oluşturulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) kurucularından olan Türkan Saylan, 1995'te mezun olduğu lise için oluşturulan Kandilli Kız Lisesi Kültür ve Eğitim Vakfı'nın (KANKEV) da kurucusu ve başkanıdır. Uluslararası Lepra Birliği'nin kurucu üyesi ve Avrupa Dermato Veneroloji Akademisi, Uluslararası Lepra Derneği, İstanbul Tabip Odası ile Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı üyesidir. 2002 yılında emekli olarak resmi görevlerini devreden Saylan, ÇYDD'nin genel başkanlığını ve KANKEV ile Cüzzamla Savaş Derneği başkanlığını gönüllü olarak sürdürüyor.
2005 yılı itibarıyla; 50'si yabancı dergilerde yer edinmiş tıbbi çalışmalardan, 204'ü tıbbi, sosyal ve siyasal içerikli gazete makalelerinden, 186'sı ise Türkçe tıbbi dergilerde ve kongre kitaplarında yayımlanmış araştırma, derleme ve olgu bildirimlerinden oluşan toplam 440 yayını vardır. Bunların yanı sıra "1. Basamak Sağlık Hizmetlerinde Deri ve Zührevi Hastalıklar El Kitabı", kendi çocukluk hikâyesini konu edinen "At Kız", makalelerini içeren "Cumhuriyetin Bireyi Olmak", Radyo Cumhuriyet'teki programlarının dökümü olan "Radyo Cumhuriyet'te Çağdaş İnsan Söyleşileri" ile çeşitli söyleşilerini içeren "Güneş Umuttan Şimdi Doğar", "Yapıcılığın Gücü" ve "Hekim Olmak" kitapları bulunuyor.
25 Şubat 2009'da gerçekleşen, Koç Ailesi üyelerinin ve değerli konukların hazır bulunduğu ödül töreninde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un ardından konuşan Prof. Dr. Türkan Saylan, cumhuriyetin bugünlere gelmesinde Vehbi Koç'un büyük katkısının olduğunu belirterek, "Bir çocuğa burs verdiğiniz zaman, o kız nerede olursa olsun 'Ben Atatürk'ün kızıyım' demesini öğreniyor. Bugün terörün, açlığın, sefaletin sona ermesinde eğitilmiş kızların yüzde yüz katkısı olacaktır. O nedenle artık 100 bin kıza ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.
(Düşündükleriyle, önemsedikleriyle, yaptıklarıyla ve yazdıklarıyla fark yarattığı için birçok ödüle layık görülen Türkan Saylan, 17 yıl boyunca mücadele ettiği kanser nedeniyle 18 Mayıs 2009 tarihinde vefat etti.)