Ödül Alanlar > Prof. Dr. Ali Nesin // 2015

14. Vehbi Koç Ödülü'nün sahibi Prof. Dr. Ali Nesin ve Matematik Köyü Projesi

2015 yılında eğitim alanında verilen 14. Vehbi Koç Ödülü'ne; Türkiye'de matematik eğitiminin kalıplarını kıran ve yayınları, araştırmaları, özellikle de Matematik Köyü projesiyle yaratıcı eğitim alanında istisnai bir başarı yakalayan Prof. Dr. Ali Nesin ve Matematik Köyü Projesi layık görüldü. Hayatını bilime ve matematiğe adayan Prof. Dr. Ali Nesin, gençlerin matematiğe karşı ilgisini artırmaya yönelik hayata geçirdiği Matematik Köyü'nde çalışmalarını sürdürüyor.

Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu tarafından, Prof. Dr. Gülsün Sağlamer'in başkanlığını yaptığı Seçici Kurul'un önerdiği üç aday arasından bilime ve matematiğe katkı sunan başarılı çalışmaları nedeniyle ödüle layık görülen Prof. Dr. Ali Nesin, ortaokulu İstanbul Saint Joseph'te, lise eğitimini ise Lozan'da College Champittet'de tamamladı. Paris Diderot Üniversitesi'nde matematik eğitimi aldı. Matematik doktorasını yaptığı Yale Üniversitesi'nde 1982 yılında araştırma asistanı olarak öğretim üyeliğine başlayan Ali Nesin, 1995 yılına kadar Kalifornia Üniversitesi Berkeley Kampüsü, Notre Dame Üniversitesi ve Kalifornia Üniversitesi Irvine Kampüsü'nde sırasıyla öğretim üyesi, yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak görev yaptı.

1995 yılında babası Aziz Nesin'in ölümü üzerine Türkiye'ye dönen Ali Nesin, Nesin Vakfı'nın yönetimini üstlenmesinin yanı sıra halen başkanlık görevini yürüttüğü Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü'nü kurdu. Üniversite öğrencilerinin aldığı genel matematik eğitimini yetersiz bulan Ali Nesin, 10 yıl boyunca Türkiye'nin dört bir yanında yaz okulları düzenledi. 2007 yılında İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde Sevan Nişanyan'ın yardımıyla Matematik Köyü projesini hayata geçirdi. Kâr amacı gütmeyen bir kurum olan ve dünya çapında örnek gösterilen Matematik Köyü'nde her yıl binden fazla öğrenci, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından çalışmalarıyla ün yapmış gönüllü akademisyenlerin desteğinden faydalanıyor.

Matematik Köyü projesi dahilinde yaptıklarına ek olarak yazdığı akademik ya da popüler makale ve kitaplarla matematik dünyasına önemli katkılar sunan Ali Nesin, son 20 yıldır sürdürdüğü çalışmalarıyla birçok gencin matematiğe yaklaşımını değiştirdi. Matematiği erişilir kılmakla kalmadı, sevilen bir alan olmasını sağladı.

25 Şubat 2015'te gerçekleşen, Koç Ailesi üyelerinin ve değerli konukların hazır bulunduğu ödül töreninde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un ardından Prof. Dr. Ali Nesin de bir konuşma yaptı. Yaşamından kesitleri içeren kısa bir filmin de gösterildiği gecede konuşan Prof. Dr. Ali Nesin, para ödülünün Felsefe Köyü'nün yapımında kullanılacağını açıkladı. Matematik, felsefe ve sanatın topluma para getirmediğini ancak bir yaşam biçimi olduğunu belirten Nesin; "Bunlar sana bir şey öğretmez, sana düşünmesini öğretir; her şeyi düşünmesini öğretir. Hiçbir şeye yaramaz, her şeye yarar. Öğrencilerime bir problem veriyorum, iki saat boyunca düşünüyorlar. Bu problem hiçbir şeye yaramayacak ki... Ama inat etmeniz, düşünmeniz, problemi doğru kurgulamanız, sorunu anlamanız, problemi çözmeseniz de problemin zorluğunu anlamanız gerekir. Bütün bunlar hayatta; insani ilişkilerinizde, toplumla ilişkilerinizde, kendinizle ilişkilerinizde kısaca her konuda işinize yarayacak." dedi.

Basin Bülteni

İlgili Videolar