1958 yılı Temmuz ayında İstanbul'da dünyaya gelen Mehmet Toner, Makine Mühendisliği alanında 1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden lisans, 1985 yılında MIT'den ( Massachusets Institute of Technology) yüksek lisans derecesini almıştır. Daha sonrasında ise 1989 yılında Harvard - MIT Sağlık Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nde Tıbbi Mühendislik alanında doktorasını tamamlamıştır.
1989 yılında Massachusetts Hastanesi ve Harvard Tıp Fakültesinde Biyomedikal Mühendisliği alanında Yardımcı Doçent olarak göreve başlayan Dr. Toner, 1996'da Doçent, 2002 yılında Profesör unvanını almıştır. Prof. Dr. Toner hâlen Harvard - MIT Üniversitelerinin Sağlık Bilimleri ve Teknoloji bölümlerinin müşterek kadrosunda görev yapmaktadır.
Prof. Dr. Mehmet Toner, Shriners Çocuk Hastanesi'nin kıdemli bilim kadrosu üyesi olmasının yanında, Medikal Mühendisliği Merkezi ve NIH Biyomikro-elektromekanik Sistemleri Araştırma Merkezi'nin kurucu ortaklarındandır. Aynı zamanda Massachusetts Hastanesi'nde 'Fizikçiler için Biyomedikal Mühendislik Araştırma ve Eğitim Programı'nın Direktörüdür.
Birçok ulusal ve uluslararası profesyonel komite üyeliğine sahip olan Prof. Dr. Mehmet Toner, Cryobiology, Cryo-Letters, Cell Preservation Technology, Annual Reviews in Biomedical Engineering, ve Nanomedicine gibi bilimsel dergilerin yayın kurulunda yer almaktadır.
Prof. Dr. Toner Ulusal Enstitüsü (National Institutes of Health - NIH) Çalışma Bölümleri, Ulusal Bilim Vakfı (NSF), CAREER Ödül Panelleri, NSF Nano-bilimler Paneli, NIH Nanoteknoloji ve Doku Mühendisliği Paneli ve çeşitli DARPA Stratejik Planlama Panelleri gibi birçok ulusal ve uluslararası panel ve hakem komitelerinde görev yer almıştır.
1994 yılında Biyoenerji dalında Amerikan Makine Mühendisleri Topluluğu (ASME) YC Fung Fakülte ödülünün sahibi olmuştur. 1995'te Whitaker Vakfı Özel Fırsat Ödülüne layık görülmüştür. 1997 yılında Harvard ve MIT tarafından verilen John F. ve Virginia B. Taplin Fakülte üyesi ödülünü almıştır.
Prof. Dr. Toner 1998 yılında Amerikan Medikal ve Biyoloji Mühendisliği Enstitüsü üyeliğine seçilmiştir. Kendisi, çeşitli biyo-teknoloji ve medikal cihaz şirketlerinin bilimsel danışma kurullarında yer almıştır ve birçok start-up şirketin bilimsel kuruculuğunu üstlenmiştir.