Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu; Prof. Dr. Turgay Dalkara'nın başkanlığını yaptığı Seçici Kurul'un önerdiği 3 aday arasından, 15. Vehbi Koç Ödülü'ne, sağlık alanındaki çalışmaları ile Prof. Dr. Kamil Uğurbil lâyık gördü.
Prof. Dr. Kamil Uğurbil, Robert Koleji'nde lise eğitimini ve Columbia Üniversitesi'nde yüksek öğrenimini ve yine Columbia Üniversitesi'nde fizik/kimyasal-fizik alanında doktora eğitimini tamamladıktan sonra 1977 yılında AT&T Bell laboratuvarlarında bir dönem çalışmış; sonra da 1979 yılında Columbia Üniversitesine öğretim üyesi olarak dönmüştür. 1982 yılında Minnesota Üniversitesine taşınan Prof. Uğurbil'in manyetik rezonansla ilgili laboratuvarı CMRR adı altında disiplinler arası Dünya lideri bir araştırma merkezine dönüşmüştür.
İnsan beynindeki aktivitenin manyetik rezonans görüntüleme ile gösterilmesi (fMRI), dünyada bağımsız ve eş zamanlı olarak iki laboratuvarda geliştirilmiş ve bunlardan biri de Prof. Uğurbil'in liderliğini yaptığı CMRR'daki laboratuvarı olmuştur. Bu gelişmeden sonra Prof. Uğurbil'in çalışmaları insan beyninden yüksek çözünürlükte ve doğrulukta fonksiyonel bilgi toplanması için yeni yöntemler geliştirilmesi üzerine yoğunlaşmıştır. Bu doğrultuda, ilk kez yaşayan insan beyninden görme merkezinin yapısını neredeyse mikroskobik detayda görüntülemeyi başaran Prof. Uğurbil, aynı zamanda 7 Tesla ve daha yüksek manyetik alanlı anatomik görüntüleme ve spektroskopi yöntemlerinin geliştirilmesi ve insanda kullanımı gibi (İnsanda kullanılan ilk 7 Tesla görüntüleme cihazı 1999 yılında CMRR tarafından geliştirilmiştir) birçok değerli başarıya imza atmıştır ve halen Obama yönetiminin en öncelik verdiği projelerden biri olan 'The Brain Initiative; The Human Connectome' projesinin liderlerinden biri olmuştur. Bu değerli çalışmaları nedeniyle aşağıdaki ödüllere layık görülmüştür:
- Richard Ernst Ödülü (ETH, Zürich)
- A.B.D. National Academy of Medicine Üyeliği
- American Academy of Arts and Science Üyeliği
- A.B.D. National Academy of Inventors Üyeliği
- A.B.D. NIH Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies (BRAIN inititative) Çalışma Grubu Üyeliği
- Altın Madalya, International Society of Magnetic Resonance in Medicine (ISMRM)
- A.B.D. İnsan Beyini Konnektom Projesi Ana Araştırmacısı
- National Instute of Mental Health (NIMH) Üyeliği
- Fahri Doktora (Doctorate Honoris Causa), Maastricht Üniversitesi, Hollanda
- Fahri Doktora (Doctorate Honoris Causa), Utrecht Üniversitesi, Hollanda
- Irma T. Hirschl Career Scientist Ödülü
- Hammett Ödülü, Özgün ve Seçkin Araştırma Alanında
- Columbia Üniversitesi, Graduate Faculties Alumni Scholar