Ödül Alanlar > Prof. Dr. Filiz Ali // 2011

Prof. Dr. Filiz Ali ve Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi 10. Vehbi Koç Ödülü'nün sahibi

2011 yılında kültür alanında verilen 10. Vehbi Koç Ödülü'ne Prof. Dr. Filiz Ali ve kurucusu olduğu Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi layık görüldü. 1998 yılında bir sivil girişim olarak kurduğu Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi'nin (AIMA) direktörlüğünü yapan Filiz Ali, 2005'ten bu yana Avrupa Müzik Konseyi Türkiye temsilciliğini de sürdürüyor.

Gazeteci Doğan Hızlan'ın başkanlığını yaptığı Seçici Kurul'un önerdiği adaylar arasından müzik alanında yaptığı çalışmalar ve eğitimci kimliğiyle sadece Türkiye'de değil, uluslararası müzik ve akademi çevrelerinde de haklı bir üne sahip olan Prof. Dr. Filiz Ali ve kurucusu olduğu Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu tarafından ödüle layık görüldü. Piyanist ve müzikbilimci olan Filiz Ali, 1958 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan mezun oldu. Yeni İngiltere Müzik Konservatuvarı ve New York'taki Mannes Müzik Koleji'nde öğrenim gördü. 1962-1965 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuarı'nda piyano ve eşlik öğretmeni, ardından 1972'ye kadar İstanbul Şehir Operası ve İstanbul Devlet Operası'nda korrepititör, 1972'den 1985 yılına dek Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda piyano ve eşlik öğretmeni olarak görev yaptı. 1985-1986 yılları arasında Londra'nın bünyesindeki Kings Colllege'ın Müzikoloji Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladı. 1987'de Mimar Sinan Üniversitesi'nin Müzikoloji Bölümü'ne geçti ve 1990-2005 yılları arasında Müzikoloji Bölüm Başkanı olarak çalıştı. 1989-1992 yılları arasında Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun genel yayın yönetmenliği görevini üstlendi. TRT için müzik programları hazırlayan Filiz Ali "Cumhuriyet", "Hürriyet", "Yeni Yüzyıl" ve "Radikal" gazeteleri için müzik eleştirmenliği yaptı.

Filiz Ali, Türkiye ve yurt dışından konservatuvar düzeyinde öğrencilere yönelik müzik ustalık sınıfları düzenlemek ve bu sayede yetenekli genç müzisyenlere Avrupa ve Türkiye'nin ünlü müzik ustalarıyla çalışma olanağını sağlamak amacıyla ''Yaz Ustalık Sınıfları Projesi''ni (Masterclass) Ayvalık'ta hayata geçirdi. Kurulduğu günden bu yana Türkiye ve dünyadan 400'ün üzerinde genç müzisyen, AIMA'nın ustalık sınıflarına katıldı. Bu genç müzisyenlerin büyük bölümüne eğitimlerine yurt dışında devam etme olanağı sağlandı. Öğrencilerin hatırı sayılır bir bölümü de eğitimlerinin ardından kariyerlerini hâlen uluslararası platformda sürdürüyor.

25 Şubat 2011'de gerçekleşen, Koç Ailesi üyelerinin ve değerli konukların hazır bulunduğu ödül töreninde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un ardından konuşan Prof. Dr. Filiz Ali, "Ödülü aldığım için heyecanlı olduğum kadar sevinçliyim de. Bundan sonraki çalışmalarıma da güç vermiş oldunuz. Bu ödüle layık olmak için elimden geleni yapacağım.'' dedi.

Basin Bülteni

İlgili Videolar

  • Filiz Ali

    Vehbi Koç Anma ve Ödül Töreni