Ödül Alanlar > Prof. Dr. İlhan Tekeli // 2020

19. Vehbi Koç Ödülü'nün sahibi Prof. Dr. İlhan Tekeli

Prof. Dr. İlhan Tekeli, 1937'de İzmir'de doğmuştur. İlk ve orta eğitimini İzmir'de almıştır. 1960 yılında İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nü bitirmiştir. 1964'te ODTÜ'de, 1966'da Pennsylvania Üniversitesi'nde Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisansını, 1968'de ise İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı'nda doktorasını tamamlamıştır. 1970 yılından emekli olana kadar ODTÜ'de öğretim üyeliği yapmıştır.

ürkiye Tarih Vakfının kurucularındandır ve ilk on yıl yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır. Bilim Akademisi Derneği'nin kurucuları arasında yer almıştır. 1999 yılında Mustafa Parlar Eğitimde Üstün Başarı, 2006 yılında TÜBİTAK Hizmet Ödülü'ne layık görülmüştür. 2009 yılında TASAM Stratejik Vizyon Ödülü, 2014 yılında TMMOB Mimarlar Odası Mimarlığa Katkı Ödülü, 2016 yılında Sakıp Sabancı Sosyal Bilim Uluslararası Araştırma Ödülü, 2019 Türk Serbest Mimarlar Derneği'nin İzmirdeniz projesi dolayısıyla verdiği jüri özel ödülünü almıştır. İstanbul, Ankara, İzmir, İzmit, Belediyeler Birliği'nin de aralarında bulunduğu birçok yerel yönetim ve farklı ölçekteki kurumlarda danışmanlıkları bulunmaktadır.

Prof. Dr. İlhan Tekeli'nin farklı dönemlerden öğrencilerinin de katkılarıyla Şubat 2018'de İlhan Tekeli Vakfı kurulmuştur. Vakıf, yaşam kalitesi, sürdürülebilirlik, katılım ve yönetişim, yenilikçilik anahtar kelimeleri ışığında bilimsel araştırma, bilimsel toplantı, yayıncılık, eğitim ve öğretim konularında faaliyette bulunmak üzere kurulmuştur ve bugüne kadar farklı konularda söyleşi ve toplantılarla çalışmalarına başlamıştır.

Basin Bülteni

İlgili Videolar