Ödül Alanlar > Prof. Dr. Zeynep Ahunbay // 2017

16. Vehbi Koç Ödülü'nün sahibi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay

Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu; 16. Vehbi Koç Ödülü'ne, kültür alanındaki çalışmaları ile Prof. Dr. Zeynep Ahunbay'ı lâyık gördü.

İTÜ Mimarlık Fakültesinden 1970'de yüksek mühendis-mimar olarak mezun olan Ahunbay, 1971'de İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsüne asistan oldu. Yüksek lisans eğitimini İngiltere'de tamamladı. 1980 yılında aldığı doçentlik unvanından sonra; "Mimar Sinan'ın Eğitim Yapıları" konulu çalışmasıyla Aralık 1988'de profesörlüğe yükseltildi. İTÜ Mimarlık Fakültesinden 2013'de emekli oldu.

İstanbul ve Anadolu'da çeşitli anıtların, alanların korunması için araştırmalar ve uygulamalar yaptı. 1977-1991 yılları arasında Side'de Prof. Dr. Jale İnan'ın yürüttüğü çalışmalar kapsamında Apollon Tapınağının kalıntılarının belgelenmesi ve ayağa kaldırılması, İstanbul Karasurları ve çevresinin Kültür Envanteri, Karasurlarının Yedikule bölümünde T1-T5 kuleleri arasının restorasyonu, Ayasofya'nın güneybatı köşesinin restorasyonu, Zeyrek Camii çatı ve cephe restorasyonları bu kapsamda anılabilir.

TMMOB Mimarlar Odası, ICOMOS Türkiye ve Europa Nostra üyesidir. Halen Ayasofya, Diyarbakır Ulu Cami gibi anıtların bilim kurulunda görev yapmaktadır.

Basin Bülteni

İlgili Videolar