Ödül Alanlar > Prof. Dr. Aziz Sancar // 2007

6. Vehbi Koç Ödülü'nün sahibi: Prof. Dr. Aziz Sancar

6. Vehbi Koç Ödülü'nün sahibi, üstün bilimsel nitelikleri ve insan sağlığına yapmış olduğu üst düzey katkıları nedeniyle Prof. Dr. Aziz Sancar oldu.

Aziz Sancar 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde, sekiz çocuktan yedincisi olarak dünyaya geldi. Kendi deyimi ile "Okuma yazma bilmeyen, fakat eğitime büyük önem veren ve eğitim aldıkları takdirde tüm çocuklarının en iyisini yapacaklarını inanan" bir ana babanın çocuğu olan Sancar, 1969 yılında İstanbul Tıp Fakültesini bitirdikten sonra, biyokimya konusundaki araştırmaları için 1971 yılında ABD'ye gitti 1997 yılından bugüne Amerika Birleşik Devletleri North Carolina-Chapel Hill'de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümünde Sarah Graham Kenan Profesörü olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. Aziz Sancar, gerçekleştirmiş olduğu 300'e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan onikibinden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıyı temsil etmektedir.

DNA Onarımının Moleküler Mekanizmalarının Aydınlatılması ve Biyolojik Saatin Düzenlenmesi alanında dünya çapında çalışmaları bulunan Prof. Dr. Aziz Sancar bir çok bilimsel ödülün sahibidir. Bunlar arasında ABD'de NSF-Presidential Young Investigator Award ve American Society for Photobiology Research Award ödülleri ile Türkiye'de TÜBİTAK Bilim Ödülü öne çıkan prestijli ödülleridir. 2006'da Türkiye Bilimler Akademisinin Asli Üyesi seçilen Sayın Sancar ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nin en üst bilimsel akademileri olan American Academy of Arts and Sciences (2004), American Academy of Microbiology (2005) ve en son olarak da National Academy of Sciences USA'ye (2005) Asli Üye olarak seçilmiştir.

Bağlantılar:
- The Nobel Prize in Chemistry 2015
- Nobel Bilim Ödülü 2007 Vehbi Koç Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'a layık görüldü
- Carolina Türk Evi
- Nobel Kimya Ödülü'nü Türk asıllı Aziz Sancar kazandı
- Nobel kazanan Sancar, kanser hastalarına umut veren çalışmasını anlattı

Basin Bülteni

İlgili Videolar