Ödül Alanlar > Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü // 2004

3. Vehbi Koç Ödülü'nün sahibi: Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

2004 yılında Sağlık alanında Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'ne verilmiştir.

Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik, Kimya, Matematik ve Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinden oluşmaktadır. Moleküler biyoloji ve genetik bilimi, genlerin yapısını ve işlevlerini, canlıların evrimini ve bugün ulaştıkları noktadaki biyolojik özelliklerini araştırmaktadır. Canlıların oluşumunu programlayan genetik şifrelerin çözülmesi ve klonlama gibi etkileyici çalışmalara imza atan bu bilim dalı, giderek daha da heyecan verici bir konuma gelmektedir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, bilimsel araştırmalarıyla dünyaca tanınmış bir akademik kadroya ve üst düzey laboratuvar olanaklarına sahiptir. Öğretim üyelerinin otomatik DNA dizi analizi, gen klonlama, gen aktarımı, rekombinant protein ve monoklonal antikor üretimi, bakteri ve insan hücre kültürleri yapımı, gençip analizleri ve biyoinformatik gibi konularda yürüttüğü araştırmalar uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanmakta ve büyük ilgi uyandırmaktadır.

Akademisyenlerin yanı sıra öğrencilerin de aktif rol oynadığı bu bilimsel çalışmalar, insan sağlığına uzun vadeli katkı sağlayabilecek alanlara da yayılmaktadır. Bu alanlara örnek olarak kanserin genetik temelleri, tümör baskılayıcı genlerin kodladığı proteinlerin yapısal ve işlevsel analizi, kanserli hücrelerdeki çoğalma bozuklukları, hücre ölümüne direnme ve hücre yaşlanmasının moleküler mekanizmaları gösterilebilir.

İleri genetik tekniklerini uygulayabilen moleküler biyologlar ve genetikçiler olarak diplomalarını alan mezunlar, bilim yaşamlarını Harvard, Johns Hopkins, California, Rockefeller ve Heidelberg gibi ünlü üniversiteler ile Cold Spring Harbor Laboratuvarı, Max-Planck Enstitüsü ve Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarları gibi saygın araştırma merkezlerinde sürdürmektedir. Başta ilaç endüstrisi olmak üzere biyoteknoloji sektörünün sağlık, endüstriyel üretim ve tarım gibi farklı araştırma-geliştirme alanlarında, teknoloji ve ürün geliştirme gibi görevlerde çalışanlar da bulunmaktadır.

Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, yürüttüğü araştırma, eğitim ve toplum hizmeti etkinlikleriyle, sağlık alanında ilk kez verilen 2004 Vehbi Koç Ödülü'ne değer görülmüştür.

Basin Bülteni

İlgili Videolar