Ödül Alanlar > Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen // 2018

17. Vehbi Koç Ödülü'nün sahibi Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen

Prof Dr. Yılmaz Büyükerşen 1971 yılında, ülkemizde o yıllarda çok sınırlı olan üniversite kontenjanlarından dolayı büyük bir kesimin üniversite eğitiminden yararlanamamasına bir çözüm olarak, uzaktan eğitim modelini geliştirme çalışmalarını başlattı. Çok sayıda öğrenci için eğitimde fırsat eşitliğini hedefleyen proje, 1982 yılında "Türkiye İçin Açıköğretim Modeli" projesi YÖK Kanunu ve 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile Açıköğretim Fakültesi olarak ülke çapında ve Batı Avrupa'nın 6 ülkesi ile Kuzey Kıbrıs'taki Türkler için uygulamaya konuldu. Bugün 17 lisans, 34 önlisans programıyla yaklaşık 1 milyon 400 bin öğrencisi ve 2 milyon 200 bin mezunu bulunmaktadır.

Büyükerşen, 1995 yılında ilköğretim çağındaki çocuklara okula destek olacak biçimde eğitim ve gelişim olanakları sunmayı hedefleyerek kurulan TEGV'in kurucuları arasında yer almış ve ilk yönetim kurulu başkanı olarak 4 yıl görev yapmıştır. TEGV, yıllar içinde Türkiye'nin eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu oldu.

Büyükerşen'in 1999 yılında ilk kez seçilmiş olduğu ve halen yürütmekte olduğu Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı çerçevesinde, gerek çocukların gerekse halkın eğitimine yönelik çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Bunların arasında en başta Senfoni Orkestrası, Şehir Tiyatroları gibi sanat kurumlarının kurulması, yeni kültür sanat ve kongre merkezlerinin hizmete açılması, su altı dünyası, bilim deney merkezi, uzay evi, eğitim merkezleri gibi birçok merkezin açılması ve aralarında Türkiye'de tek olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi'nin de yer aldığı yeni müzelerin kurulması sayılabilir.

Basin Bülteni

İlgili Videolar