Ödül Alanlar > Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil // 2013

12. Vehbi Koç Ödülü'nün sahibi Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil

2013 yılında sağlık alanında verilen 12. Vehbi Koç Ödülü'ne Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil layık görüldü. Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı olarak çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, karaciğer dokusunda metabolizmayı bozarak diyabete yol açan mekanizmanın protein değil, likopin adında bir yağ olduğunu keşfetti.

Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu tarafından, Prof. Dr. Turgay Dalkara'nın başkanlığını yaptığı Seçici Kurul'un önerdiği adaylar arasından tüm insanlığa hizmet eden bir bilim adamı olması nedeniyle layık görülen Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Doktora eğitimini Harvard Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra doçentlik ve profesörlük unvanlarını aldı. Hotamışlıgil, diyabet, obezite ve kalp sağlığı alanında sayısız çalışmaya imza attı. 2007'de Amerikan Diyabet Vakfı'nın Olağanüstü Bilimsel Başarı Ödülü'nü alan ilk Türk araştırmacı oldu. Hotamışlıgil'in buluşları, çok sayıda ilaç geliştirme programının temelini oluşturdu. 150'nin üzerinde makale, 25.000'in üzerinde atıf, 10'dan fazla patentle sonuçlanan çalışmalarıyla tüm dünyayı etkileyen bir bilim adamı olarak tanındı. Türk-Amerikalı Bilim Adamları ve Akademisyenler Derneği (TASSA) ve Boston Türk Biyoloji grubunda yapmış olduğu çalışmalar nedeniyle Amerikan-Türk camiası tarafından Altın Türk ve Toplum Lideri olarak ödüllendirilmesinin yanı sıra ulusal ve uluslararası pek çok ödüle değer görüldü. Hem kendi laboratuvarındaki araştırmalara devam eden hem de 30'dan fazla laboratuvardaki çalışmaları yöneten Gökhan Hotamışlıgil, Türkiye Bilimler Akademisi ve Amerikan Obezite Vakfı asil üyeliği görevlerini de sürdürüyor.

25 Şubat 2013'te gerçekleşen, Koç Ailesi üyelerinin ve değerli konukların hazır bulunduğu ödül töreninde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un ardından Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil de bir konuşma yaptı. Yaşamından kesitleri içeren kısa bir filmin de gösterildiği gecede konuşan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, "Yapmış olduğumuz çalışmaların böylesine önemli bir platformda değer bulması bizim için paha biçilmez bir sevinç ve motivasyon kaynağı. Tüm yorgunlukların, düş kırıklıklarının üstesinden gelip yolumuza devam etmemizde önemli bir itici güç oluyor." dedi.

Basin Bülteni

İlgili Videolar