Ödül Alanlar > Prof. Dr. Nermin Abadan Unat // 2012

11. Vehbi Koç Ödülü'nün sahibi Prof. Dr. Nermin Abadan-Unat

2012 yılında eğitim alanında verilen 11. Vehbi Koç Ödülü, Prof. Dr. Nermin Abadan-Unat'a takdim edildi. Siyaset bilimi ve sosyoloji alanlarında önemli araştırmalar yapan ve çok sayıda öğrenci yetiştirmiş olan Prof. Dr. Nermin Abadan-Unat, özellikle kadın araştırmaları ve uluslararası göç alanlarında öncü oldu.

Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu tarafından, Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı'nın başkanlığını yaptığı Seçici Kurul'un önerdiği adaylar arasında siyaset, sosyoloji ve kadın çalışmaları üzerine yaptığı sayısız çalışmayla bu alanlara sağladığı katkılardan ötürü 11. Vehbi Koç Ödülü'ne layık görülen Prof. Dr. Nermin Abadan-Unat, 1944'te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Ardından gazeteciliğe başladı ve zamanının ilk kadın gazetecilerinden biri oldu. 1950'de doktora öğrenimine başlayarak çalışmalarını 1952-1953 yıllarında ABD'de Minnesota Üniversitesi'nde sürdürdü. 1953'te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne (Mektebi Mülkiye) ilk kadın asistan olarak giren Abadan-Unat, 1955'te Ankara Hukuk Fakültesi'nde doktora derecesi, 1958'de doçentlik, 1966'da profesörlük unvanı alarak Mektebi Mülkiye'ye giren ilk kadın doçent ve ilk kadın profesör oldu.

1978-1980 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kontenjan senatörü olarak görev yapan Nermin Abadan-Unat, 1980'den sonra Ankara Üniversitesi'ndeki görevine döndü ve 1988'de emekli oldu. Boğaziçi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde 1990'dan bu yana kesintisiz olarak ders vermeyi sürdüren Abadan-Unat, İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi'nde de ders verdi. Türk Sosyal Bilimler Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı; uluslararası birçok sosyal bilim kuruluşunda ve meslek örgütünde üye ve yönetici, Almanya ve Amerika'da misafir profesör olarak görev yaptı. Abadan-Unat, Türkiye'nin ilk gazetecilik okulu olan Basın Yayın Yüksek Okulu'nun kurucuları arasında yer aldı ve ilk kadın müdürü oldu. Yıllarca Türkiye'yi Avrupa Konseyinde temsil etti, kadın hakları savunuculuğu yaptı. Ulusal ve uluslararası birçok alanda ödüle layık görülen Abadan-Unat'ın Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca olarak yayımlanmış pek çok bilimsel kitap ve makaleleri bulunuyor. Türkiye'nin ilk kadın siyaset bilimcisi, ilk kadın kürsü kurucusudur.

25 Şubat 2012'de gerçekleşen, Koç Ailesi üyelerinin ve değerli konukların hazır bulunduğu ödül töreninde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un ardından konuşan Prof. Dr. Nermin Abadan-Unat, Vehbi Koç Vakfı'nın eğitime bu kadar önem vermesinin kendi hayat felsefesine bire bir uyduğunu ifade edip şükranlarını sunduktan sonra, "Eğitim verebilmek çok muazzam bir duygu. Eğitim felsefesi de insanı yücelten bir şey. Bilgi ile donanmış ve zihinsel yetenekleri ile kendine göre bir yol çizebilmiş insanları yetiştirebilmek kadını ve erkeği eşit yurttaş hâline getirmek benim vizyonumda tuğla üstüne tuğla koymak anlamına geliyor." dedi.

Basin Bülteni

İlgili Videolar